Tömegközlekedés Prágában

pragai metro Mi prágaiak állandóan panaszkodunk a városi közlekedésünkre, ha téli napokon túlfűtik a villamosokat azért, ha meg végre lejjebb veszik a hőfokot azért. Mi már csak ilyenek vagyunk, pedig büszkék lehetnénk a közlekedés színvonalára, hiszen a külföldi látogatók véleménye szerint magas színvonalú, könnyen áttekinthető, igazán kulturált és megbízható. A villamosok, metrók tiszták és műszaki állapotuk is kifogástalan.

PRÁGAI VILLAMOS 2 PRÁGAI VILLAMOS

Menetjegyeket könnyen vehetnek: újságárusoknál, minden metrómegállóban a jegypénztárakban és a sűrűn elhelyezett és kifogástalanul működő narancssárga automatákból.

Rövid időtartalmú jegyek

JEGY TÍPUSA/UTAS felnőttek + 15 év feletti gyerekek gyerekek 6–15 év között nyugdíjasok 65–70
90 perces átszállójegy 32 CZK 16 CZK 16 CZK
Rövidebb idötartalmú átszállójegy (30 perc) 24 CZK 12 CZK 12 CZK
1 napos (24 óra) 110 CZK 55 CZK 55 CZK
3 napos (72 óra) 310 CZK

** 90perces átszállójegy**: a lekezeléstöl számítva munkanapokon és hétvégén 90 percig érvényes beleértve a metrót, villamosokat és a prágai városi buszokat is.

Információs központok: A Mustek és a Muzeum metrómegálló földalatti csarnokában. Nyitva vannak minden nap 7 és 21 óra között.

A prágai metró éjfélig közlekedik. A villamosok és a buszok éjszakai járatai 24.oo-tól reggel 4.30-ig közlekednek. Az éjszakai központi megálló a LAZARSKÁ, közel a NARODNI TRIDA-hoz és a Tesco bevásárlóközpon­thoz.

PRÁGAI METRO 2 PRÁGAI METRO 3

A gyerekek közlekedése 6 éves korig illetve a nyugdíjasok közlekedése 70 év felett ingyenes Prágában. A gyerekek közlekedése 6 és 15 év között 2012. jan 31– ig teljesen INGYENES, amennyiben korukat igazolvánnyal tudják igazolni.

Csomagok, egyéb

  • nagyobb börönd 16 CZK
  • kutya 16 CZK
  • bicikli, kutya kosárban, babakocsi gyerekkel ingyenes
PRÁGAI METRO TÉRKÉP

Személyes tanácsom: Higgyék el nem érdemes csalni és jegy nélkül utazni. Én egyetemista koromban csináltam utolsára, akkOr még elbírtam szaladni az ellenőrtől, de ha nem álá meg végre én adom fel a futamot. Az ellenőrök bárhol és bármikor feltűnhetnek. Jelenlétükre nem hívják fel a figyelmet. A járműveken, mint bárhol a világon, itt is előfordulnak zsebtolvajlások. A kellmetlenségek megelőzése érdekében mindig húzódjunk a járművek belsejébe és lehetőleg ne beszéljünk egymással túl hangosan – az idegen nyelvet használók mindig és mindenütt kedvenc célpontjai a zsebtolvajoknak.

Bövebb infót itt talál: http://www.dpp­.cz/en/