A PRÁGAI VÁR

www.hrad.cz

Prágai vár a rakpartról A Prágai Vár, a cseh főváros első számú látnivalója, a cseh államiság szimbóluma, mely Európa legfrekventáltabb várai közé tartozik, ahol évente mintegy 1 millió látogató fordul meg.

Prágai vár – nagy kör Ezeket a csodálatos látnivalókat tartalmazza: Régi királyi palota, A prágai vár történelmét bemutató kiállítas, Szent György bazilika, Jiřský kolostor – Nemzeti galéria, Arany utcácska, Daliborka torony és a prágai vár képtára.

Prágai vár – kis kör Ha ezt választják a következő történelmmi látnivalókat tekinthetik meg: Régi királyi palota, Szent György bazilika, Arany utcácska, Daliborka torony.

JEGYEK TÍPUSA FELNŐTTEKNEK KEDVEZMÉNYES JEGY CSALÁDI JEGY
Prágai vár nagy kör CZK 350 CZK 175 CZK 700
Prágai vár kis kör CZK 250 CZK 125 CZK 500
A prágai vár történetét bemutató állanó kiállítás CZK 140 CZK 70 CZK 280
A prágai képtár állandó kiállítása CZK 150 CZK 80 CZK 300

Kedvezményes belépök ( csak igazolás felmutatásával érvényesek)

  • diákoknak 6 és 16 év között
  • egyetemistáknak, diákigazolvánnyal 26 éves korig
  • családi belépő (min. 1 gyerek, max. 2 felnőtt)
  • mozgássérülteknek
  • nyugdíjasoknak 65 év felett
  • galériák és múuzeumok alkalmazottainak

A vár 1918-ig a cseh és az idegen uralkodók, 1918 óta pedig a köztársasági elnökök székhelye, tehát sem a parlament, sem a kormány nem itt székel, hanem a Kisoldalon. Kétszer volt a történelem során a Prágai Vár az egész Német-Római Birodalom központja, először IV. Károly idejében, a XIV.században, majd II. Rudolf korában a XVI. és XVII.század fordulóján.

Legjobb úgy időzítenetek városnézést, hogy déli 12 órakor legyetek a vár első udvarában, a Díszudvarban, ahol ekkor kezdődik minden nap a ceremóniával egybekötött őrségváltás.

Az első várudvart a másodikkal az impozáns, barokk stílusú Mátyás-kapu köti össze. A második várudvar közepén barokk stílusú homokkő szökőkút áll, közepén egy Hieronymus Kohl alkotta szoborral (1686). Az udvar délkeleti sarkában látható a Szent Kereszt-kápolna, mely 1753-ban épült.

Szent Vitus katedrális februárban A harmadik várudvar fokozatosan épült ki az 1541. évi nagy tűzvész után, amikor leégett az egész vár területén lévő középkori épületek nagy része. Amint átmentek a második és a harmadik várudvar közötti rövid átjárón, azonnal szemben találjátok magatokat a gótikus Szent Vitus-székesegyház hatalmas homlokzatával. A Szent Vitus-székesegyház Csehország ás Prága legnagyobb temploma, s egyben római katolikus érseki főtemploma is.

A harmadik várudvar további értékes látnivalója a Kolozsvári testvérek gótikus remekműve, az 1373-ból származó Szent György-szobor, amelyet valószínűleg Nagy Lajos király ajándékozott apósának, IV. Károlynak, s amelynek másolata a harmadik várudvarban található.

RÖVID ÍZELÍTŐ ÉS VÁLOGATÁS KÍVÁLÓ MAGYAR IDEGENVEZETŐNK, CSÉFALVAY ILDIKÓ PRÁGAI ÚTIKÖNYVÉBŐL, AMELYET MAGYARORSZÁGON SZINTE MINDEN JOBB KÖNYVESBOLTBAN MEGVÁSÁROLHAT­NAK!!!