ÓVÁROSTÉR ÉS ORLOJ

old-town-hall Óvárosi tér, mely minden bizonnyal Prága és Európa egyik legszebb tere, melynek látványától mindenkinek eláll a lélegzete, aki először látja. A mintegy 9000 m2 nagyságú tér mai alakját 1230 táján kapta.

A tér az évszázadok során számos fontos történelmi esemény színhelye volt. A cseh történelem egyik legszomorúbb napja 1621. június 21-e volt, amikor a II. Ferdinánd elleni felkelés vezetőit, 27 főurat és polgárt a városháza tövében lefejeztek. Az óvárosi Városháza Husz János szobra felé néző fala tövében ma is látható a 27 kereszt az utca kövezetében.

A tér legjelentősebb épülete az óvárosi Városháza, melyet bárki könnyen felismerhet a tornyán elhelyezett csillagászati óraműről, az Orlojról, melyet 1410 körül helyeztek föl a torony déli oldalára. A prágai Orloj egy olyan berendezés, mely már 580 évvel ezelőtt is lehetővé tette egy horoszkóp minden lényeges elemének összeállítását, kiszámítását. Az Orloj szféraköre azt a középkori felfogást tükrözi, miszerint a Föld a világmindenség közepe. A napocskával és kis kézzel ellátott mutató, három fajta időt mutat.