Hlavni (Wilsonovo) nadrazi

FFőpályaudvar Praha 2, Wilsonova Metro C- piros vonal, a megálló neve: Hlavni nadrazi.

Nonstop információs vonal: 840 112 113 www.vlak.cz

Könnyű felismerni a Főpályaudvar (Hlavní nádraží) gazdagon díszített szecessziós épületét, mely Josef Franta tervei szerint 1902 és 1909 között épült. A két világháború között Wilson pályaudvar volt a neve Thomas Woodrow Wilson amerikai elnökről, akinek jelentős szerepe volt Csehszlovákia létrejöttében. (A régi prágaiak a mai napig „Wilsoňák“-nak becézik.) Nagy utascsarnoka – a budapesti pályaudvarokhoz hasonlóan – a róla elnevezett metróállomáshoz csatlakozik. Belső terének legszebb része a hatalmas üvegkupola, melyet Stanislav Sucharda, Čeněk Vosmík és Ladislav Šaloun mezítelen Atlasz-szobrai díszítenek.

A pályaudvar átadásakor arról folyt a vita az újságokban és egyes prágai szalonokban, hogy fel kellene szólítani a szobrok készítőit: legalább fügefalevéllel lássák el a szemérmetlen szoboralakokat. Mivel erre mégsem került sor, sokan „erkölcstelen”-nek nevezték az épületet. Ma sem a makulátlan erkölcséről híres ez az épület, hiszen a Főpályaudvar a kábítószerrel, a fiatal lányokkal, fiúkkal kereskedők, s a hajléktalanok egyik ismert központja Prágában. De azért megnyugtatok mindenkit, hogy főleg napközben nyugodtan lehet itt kávézgatni, nem kell tartani semmitől, hacsak nem a zsebtolvajoktól..

Sőt, végre nagyon költséges és igazan modern, mindenre kiterjedő rekonstrukció vette itt kezdetét és ha jól haladnak a dolgok nemsokára a pályaudvari küldetése mellett Prága egyik elegáns bevásárlóhelyévé változik.