U ČERNÉHO VOLA – A FEKETE ÖKÖRHÖZ

Mindenképpen térjetek be egy finom velkopopovice-i sörre a Fekete Ökörhöz címzett (U černého vola) kocsmába, mely a Loretói tér oldalában található. Ez füstös, fapados, boltíves söröző, egyike azoknak, amelyek máig őrzik az igazi, régi prágai kocsmák hangulatát, sőt van ennek a kocsmának még egyéb nevezetessége is: ez az egyetlen karitatív kocsma (én legalábbis nem hallottam többről). Sok más eredeti sörözőhöz hasonlóan ugyanis ezt is fel akarták számolni, vagyis át akarták alakítani. Valószínűleg méregdrága klubszerű vendéglő lett volna belőle. Csakhogy a törzsvendégek és a bérlő összefogtak, karitatív társulást alapítottak, és olyan szerződést kötöttek az önkormányzati hivatallal, hogy a söröző bevételéből támogatják a közelben található vakok intézetét, és ennek fejében a kocsma eredeti formájában üzemelhet tovább. Így aztán elmondható, hogy kifejezetten humánus cselekedet a Fekete Ökörben sörözni. A kocsma épületének homlokzatát Szent Lukácsnak, a festők védőszentjének domborműve díszíti, aki Szűz Máriát és a Jézuskát festi éppen.

ÍZELÍTŐ CSÉFALVAY ILDIKÓ, MINDENRE KITERJEDŐ PRÁGAI ÚTIKÖNYVÉBŐL, AMELYET MAGYARORSZÁG SZINTE MINDEN KÖNYVESBOLTJÁBAN MEGVÁSÁROLHATNAK.

Ezt a sörözőt jómagam, Bartha Tünde is szívből ajánlom. Ha a várnegyedben vagyok magyarországi vagy még távolabbi barátaimmal, ezt a helyet soha nem hagyom ki. Igaz, hogy szinte soha sincs ülőhely, de amíg szabadul fel asztal jó idő esetén nyugodtan tereferélünk, kezünkben a 13 fokos friss söröcskével az utcán. Mert ez itt hozzá tartozik. Nekem elhihetik: megéri várni!!!

U Černého Vola – TYCHO BRANCHE ALAPJÁN Ha sikerül a várdombot megmászni, sőt, 40 fokban benyomulni az Arany utcácskába, majd kinyomulni onnan, a Loretánské Náměsti 1. szám alá mindenképpen térjünk be. Megtettük ezt már korábbi tanulmányútjaink idején is jónéhányszor, hiszen a klasszikus prágai kocsmák egyik gyöngyszeméről van szó, ahol ha szerencsénk van, megláthatjuk, amint a legyek hármasával repülnek kötelékben a kocsma füstszínű légterében. A Fekete Ökör – mint hírlik – a törzsvendégek tulajdonában áll, akik azért vették meg a kocsmát, hogy ne válhasson belőle kávéház vagy Mc’Donald’s. A belső helyiség lovagmintás freskói közepette réztáblák jelzik a törzsközönség rendszeres találkozóinak számát: 2003 őszén érték el az ezerötszázadik alkalmat, melyek heti gyakorisággal követik egymást. A freskók egyébként Podjebrád György király viselt dolgait, illetve a lovagvilág hőseit ábrázolják, miként arról a boltíven olvasható felirat is tanúskodik: „Jiří Poděbradský král Český.” Egy könnyű Hermelínnel alapozhatjuk meg az elkövetkezendő söröket, 38 koronáért, de a kínálatot kiváló Utopenec és Pivní Sýr is erősíti. A sör pedig a legjobbak közül való a városban: a világos és barna Velkopopovický Kozel egyaránt 21 koronába kerül. Marketing okokból kapható Plzenský Prazdroj is – 24,50 koronás árával szokás szerint a gyár többi terméke fölé pozícionálva… A pincér dícséretes sűrűséggel érdeklődik hogylétünk és sörivási hajlandóságunk felől – igazán nehéz dolog így búcsút inteni e kiváló műintézménynek.

További zamatos olvasmányt a cseh sör szerelmeseinek: http://www.tar­.hu/tychobrache/